Jubel for historisk salve på Ofotbanen

Med bare noen centimeters avvik, om målbart i det hele tatt, fikk tunneldriverne gjennomslag ut i dagslys akkurat der det var planlagt.


– Det føles spesielt. For mange av oss er dette aller første tunnelgjennomslag. Og i tillegg er jo dette også et stykke helt ny jernbane. Blir det bygget dobbeltspor på Ofotbanen, vil tunnelen her på Djupvik være det aller, aller første som er bygget av dette.

Dette er vel verdt ei feiring, sier Simen Grenersen.

Det første helt nye kryssningssporet på Ofotbanen siden rallarne pakket sammen og forlot 

Bane Nors prosjektleder for Djupvik kryssingsspor kikker opp mot hullet noen meter lenger oppe på tunnelveggen.

Der skimtes januarhimmelen som så vidt har rukket å lysne såpass at man forstår hvor det kraftige vinddraget, som nettopp har feiet vekk den bitre lukten av sprengningsgassene, har kommet fra.

Som planlagt – omtrent

Etter fem måneder og 840 meter med sprengningsarbeider er det omsider åpning i begge ender av den helt nybygde tunnelen.

Sånn ganske nøyaktig 08.30 gikk salva som tok de siste seks meterne som skilte anleggsarbeiderne fra friluft.

Det var akkurat som planlagt og gjenspeiler prosjektet slik det har gått fram til nå.

– Vi hadde et håp om å kunne ha dette gjennomslaget i tunnelen like oppunder jul, men at det ble nå, er absolutt innenfor marginene. Det er mange forhold som påvirker fremdriften under driving av tunneler. Det positive er at vi har fått bygget tunnelen litt lengre enn først planlagt. det er bare et pluss i forhold til prosjektet, sier Simen Grenersen.

Det var tilbake til i juni at entreprenøren LNS startet arbeidene med påhugget til tunnelen på Djupvik. I august gikk så den første salva på selve tunnelen, og torsdag var det altså gjennomslag. Det vil fortsatt gjenstå noen dager med «finsprengning» for å forme de aller siste meterne av den nye tunnelen, og det vil fortsatt gjenstå en god del arbeider frem mot mai, når det hele skal overleveres til de som skal utføre neste etappe – å bygge selve jernbaneinstallasjonene.

Jubel og applaus

Inne i tunnelen ble likevel gjennomslaget markert som en svært viktig milepæl. Jubel og applaus. Taler oppe i stuffen, som tradisjonen tilsier også ble dynket i en solid dose konjakk.

Fra små glass plassert ut på rekke og rad i skuffa på en bulldoser vanket det også edle dråper på anleggsarbeiderne fra LNS, Bane Nor's egne folk, samt konsulentene fra Multiconsult og Indira.

I juni starter byggingen av selve jernbanesporet, og etter planen skal det hele tas i bruk i løpet av september måned.

Byggingen av tunnelen har en prislapp på 130 millioner kroner, mens beregnet totalkostnad for hele prosjektet er på oppunder 330 millioner kroner.

Det nye kryssingssporet på Djupvik etableres for å øke kapasiteten på Ofotbanen.

– Dette er vår suksesshistorie 

Fra før av er de eksisterende kryssingssporene på Straumsnes, Katterat, Bjørnfjell og Rombak forlenget.

En forlenging av sporene på Narvik stasjon er også under planlegging.

Faksimile: Fremover

Terje Næsje/Fremover
Jernbanetunnelen ved Djupvik